Intervju: Fredrik Høyer & Bendik Baksaas

INTERVJU MED FREDRIK HØYER & BENDIK BAKSAAS!

Konsertserien VÅRSØG har vi valgt å fremme norske albumaktuelle artister. Nå som Norsk musikkjournalistikk er på WWFs røde liste så vil vi gjerne slå et slag for artister som nødvendigvis ikke får innpass på 4 stjernes middag. Selv om det hadde vært ganske så gøy så er det ikke noe vi higer etter altså. Jaja. Fredag 29. mars har vi gleden av å arrangere Fredrik Høyer & Bendik Baksaas Slippfest & klubb / BLÅ der vi feirer det nye dobbeltalbumet deres.

Intervju: Sten Ove Toft

Hei Bendik Baksaas og Fredrik Høyer!

Q: Gratulerer med dobbeltalbum! Det blir litt av en kveld på BLÅ den 29. mars, med både konsert og DJ-ing. Det er ganske topptungt med gjesteartister på albumet, så er det mulighet for at det blir noen gjesteopptredner på releasefesten også?

A: Vi har to helt spesielle gjester fra skiva som gjør hver sin tekst på Blå. De er begge scenevandte og deres væremåte og talemåte representerer helheten i Til alt ute svært godt.

Q: Ikke bare er det topptungt på albumet, men det er også en vanvittig bredde. Alt fra samfunnsdebattant Sofia N. Srour, rapper Ivan Ave (på norsk!), skuespillere, vanlige poeter og instragram-poeter. Det kan vi like! Hvordan har dere funnet frem til denne potpurrien?

A: Vårt ønske er å skildre en generasjon, og det kan ikke gjøres fra én vinkel. Vi er stolte av laget vi har med oss, og den høye kvaliteten de alle leverer i både tekst og framførelse. Sofia er en essensiell og tydelig stemme i kaoset rundt hva feminisme er for noe i dag. Å ha hun med på plata er en stor ære, teksten hennes Kjære søster er en lang liste med korte kommentarer, hentet fra virkeligheten, som viser fram hvordan sosial kontroll og undertrykkelse av kvinner foregår i Norge nå. Det er ikke det lystigste temaet på plata, men unektelig en tilstedeværende og vond side av mange unge kvinners liv.

Q: Denne mastodonten på 26 (!) låter dere har nedkommet med nå hander om en ganske så selvutleverende lørdagskveld. Mye angst, frykt, følelser, tanker, eurofi og håpløshet innrammet av en god dose galskap. Hvor mye av dette er selvbiografisk? Og hvordan gikk det egentlig med den Chelsea – West Ham kampen?

A: Tekstene er kollasjer og tankekart av forskjellige detaljer og referanser. De setter ikke likhetstegn mellom noe ekte og noe selvbiografisk, men alt er en større fiksjon og en utvidet virkelighet. Alt er satt sammen og rekonstruert. Tekstene er ikke referanser til virkelige hendelser, men det er hypotesen og selve ytringen som er i fokus. Ingenting er sånn vi tror vi husker det likevel. Til alt ute er en stor legokasse av anekdoter, innfall, erfaringer og vage minner, satt sammen til en lang historie som sier noe om en gruppe mennesker, heller enn Fredrik eller meg som individer. Å møte mørket, å være nervøs på date, rødvinsmelankolsk om kvelden og Herkules om dagen, er det vi ser når vi snakker med folk, prøver å skjønne hva vi har til felles.

Q: Men altså. Det var visst ikke nok med et dobbeltalbum. Dere kommer med podcast også! Fortell gjerne mer om den, eller vi kan bruke det verste ordet vi husker fra ungdomsårene. UTGRE:

A: Podkast er så digg å høre på. Reisevennlig og fint å kombinere med andre aktiviteter. Jeg glor nok på skjerm til daglig, så TV frister lite som avkobling. Å lytte til historier derimot er veldig avslappende og interessant samtidig. Hanna von Bergen (bak den populære podkasten Frilanslivet) og Åsa Paaske Gulbrandsen har laga podkasten Til alt ute: Æter. Dette er en serie med åtte miniportretter av unge mennesker som vil ut. Ut på havet, ut i verdensrommet, ut i yrkeslivet, ut å protestere, ut av mønstre, ut i naturen, ut av stereotypiene, ut i eteren.

I første episode møter vi Jamal. Han deler av sine erfaringer som nordmann som ser ut som en somalier. Han har en nydelig stemme, og er befriende lett og optimistisk i sine refleksjoner rundt det heftige temaet rasisme. Han forteller inspirerende og tydelig om hvordan han finner trygghet og glede i hverdagen og hvordan han har slutta å be andre om aksept, fordi det rett og slett ikke trengs.

Det slippes en ny episode hver lørdag kl 00:00 fram til 17. mai. Vi er så stolt av denne dimensjonen ved Til alt ute. Alle intervjuobjektene er på hver sin måte veldig inspirerende med sine personlige fortellinger.

Q: Det er ikke akkurat overflod av denne typen utgivelser, hva er det som har inspirert dere til å gjøre denne typen miks av elektronika, rap, tekno under poesi/spoken word? har dere noen plater stående i (bok)hylla hjemme som har staket ut veien?

A: For å si det som det er, har jeg aldri hørt lignende. Jeg ble megainspirert av å møte Fredrik da jeg gjorde en remix av han for Ferdigsnakka i 2016. Og det er jeg fortsatt. Han er en sterk rytmisk uttøver og har samtidig en slags overordna linje, der alle tekstene henger sammen på underlig vis. Det er morsomme ordspill og rim hånd i hånd med tung fortvilelse. De raske vendingene mellom humor og melankoli i tekstene, og hvordan dette oppleves forskjellig avhengig av hans melodi i framføringa og musikken jeg lager til, er grunnlaget for min endeløse fascinasjon for dette samarbeidet.

Når det gjelder musikalske inspirasjoner er jeg veldig fan av produsenten som heter Traumprinz. Nå hører jeg aller mest på skiva han ga ut ifjor under Prime Minister of Doom-navnet: Mudshow Propaganda.

Q: Vi skal ikke holde på hele dagen her, så vi kan avslutte med noe litt mer lettbeint. Hvilken type musikk er det dere hører på nå om dagen? Har dere noen fete tips?

Jeg hører musikk jeg vil bruke i DJ-settet etter konserten på fredag. Det er ikke så ofte jeg spiller 4 timers sett så det krever litt forberedelse. Jeg kommer garantert til å spille låter fra Mudshow Propaganda. Utover det blir det mye egne houselåter jeg har laga med Joar Renolen, også gå over i mere rein techno utover natta. Når jeg hører på musikk som ikke har direkte med spilling å gjøre så hører jeg på ambient. Rhubarb, eller #3 som den heter på spotify, av Aphex Twin er en stille havn når det er nordavind. Hele Meanderskiva til Jo David Meyer Lysne er også bænkers. Når jeg lager mat og vasker opp liker jeg å høre på låta Maybe av Kettenkarussell på repeat.