OSLO WORLD 2019:

Nyege Nyege: Nihiloxica, Hibotep, Bamba Pana & Makaveli

musikkollektiv med base i Kampala i Uganda!

Time, date & age restrictions 22:00 20+
Tickets Get tickets 250,—

Nyege Nyege er et musikkollektiv med base i Kampala i Uganda. Siden starten i 2013 har de vært svært aktive på en rekke fronter – de driver musikkstudioet Boutiq Studios og plateselskapene Nyege Tapes og Hakuna Kulala, i tillegg til festivalen MTN NYEGE NYEGE. Til sammen utgjør all denne aktiviteten et gravitasjonspunkt for ny, alternativ østafrikansk musikk, som finner nysgjerrige lyttere over hele verden. Det er ikke rart – en oppdagelsesferd i de ulike utgivelsene på Nyege Tapes kan nesten være et overveldende møte med et utall forskjellige bevegelser som kommer fra området og som setter sitt preg på det globale musikklivet akkurat nå, godt hjulpet av billig musikksoftware og økt internettilgang. Det spenner fra ting som på tydelige vis bringer med seg forskjellige eldre afrikanske musikktradisjoner, til helt egenartede vrier på moderne popmusikk, til fremtidsrettede, kompromissløse eksperimenter. Denne kvelden under Oslo World kan du oppleve tre av artistene på labelet, som også har gjestet festival MTN NYEGE NYEGE, live på BLÅ – Nihiloxica, Hibotep og Bamba Pana & Makaveli!

Nihiloxica
Gruppen Nihiloxica består av de syv perkusjonistene i Nilotica Cultural Ensemble, samt en trommeslager og en keyboardist. Bandet spiller en blanding av klubbmusikk og perkusjonsstiler som opprinnelig kommer fra Buganda, kongeriket i den midtre og sørlige delen av Uganda, hvor man blant annet finner hovedstaden Kampala. Deres selvtitulerte debututgivelse ble spilt inn live i Boutiq Studios og kom ut i 2017 på Nyege Nyege Tapes. Sparsomme, susete analoge synthlyder og brautende basslinjer blander seg med rytmene fra det store perkusjonskollektivet, som binder det hele sammen. Det er et dunkelt og fengende landskap som har skaffet dem en rekke fans, blant annet gjennom turnévirksomhet i Europa i kjølvannet av albumet.

Hibotep
Hibotep er en somalisk rapper, DJ, produsent og filmskaper som var et av de originale medlemmene av Nyege Nyege-kollektivet. Noen ganger kalles hun rett og slett dronningen av Kampalas musikkundergrunn – hun er en figur som binder sammen mye av det som skjer i Nyege Nyege-universet. En rekke av prosjektene hun har gjort de siste årene, blant annet sammen med Holly Herndon og den britiske kunstneren Gary Stewart, har grenset opp mot andre kunstarter, performance og video. Inspirasjonskilder, både fra eget liv, fra en urolig verden og fra somalisk folklore, har dukket opp i dette arbeidet. Hun har også regissert videoen “Mouches symphonie” for Ibaaku, som besøkte Oslo World i 2017. Hibotep har spilt på festivaler verden over, blant annet et svært vellykket sett på Sonar i Barcelona i fjor. Som DJ spiller hun alt fra somalisk funk og arabisk trap til gammel LA-hip hop og egne produksjoner. Hennes første EP planlegges på det Nyege Nyege-drevne plateselskapet Hakuna Kulala.

Bamba Pana & Makaveli
Produsent Bamba Pana & rapper Makaveli spiller singeli, en sjanger som har sitt utspring i Dar-es-salaam i Tanzania, og som i dag preger landets popscene. Musikken tar opp i seg sørafrikansk afro-house og taraab-musikk fra Zanzibar, tekstene handler gjerne om virkeligheten ungdom i Tanzania støter på – men det mest opplagte kjennetegnet, er de vanvittige hastighetene. Singeli er lynrask musikk, tempoer oppe i 300 BPM har fristet folk til å omtale sjangeren som “verdens raskeste”. Bamba Pana var en av de sentrale produsentene på Nyege Nyege Tapes-samleren “Sound of Sisso” i 2017, en utgivelse som overvant mange nye lyttere. Året etter kom albumet “Poaa”. Singeli er som sagt en stor sjanger i Tanzania – den har fått forgreninger inn i mer tradisjonelle hip hop og pop-uttrykk. Bamba Pana & Makaveli representerer imidlertid, i likhet med mange av de andre artistene på “Sounds of Sisso”, et kompromissløst, glitchy lydbilde som i ekstreme øyeblikk grenser opp mot ulike former for eksperimentell musikk og støy, men som allikevel aldri forlater dansegulvet.

Program

January

February

March

April

May

December