OSLO WORLD MUSIC FESTIVAL:

Spoek Mathambo + Jowaa

afro-futurisme!

Time, date & age restrictions 21:00 20+
Tickets Get tickets 275,—

Spoek Mathambo

Spoek Mathambo er aktuell med sitt første soloalbum på 5 år, men det betyr ikke at han har ligget på latsiden i mellomtiden. Produsent, låtskriver, designer, filmskaper og rapper Mathambo har i mange år vært en enormt profilert og aktiv del av Sør-Afrikas yrende musikkliv.

Allerede før sin musikalske debut var han i front for den nye afro-futurismen, som verden for alvor fikk øynene opp for med DJ Mujava sin låt Township Funk i 2008. En av grunnene til at denne musikken fikk fotfeste utenfor Sør-Afrika var en dokumentarfilm Spoek lagde for mediehuset Vice, kalt «Future Sound of Mzansi». Mzansi er Xhosa og betyr Sør, og har blitt et vanlig slang-ord for Sør-Afrika blant de unge.

Musikksjangeren har etterhvert fått mange navn, og Spoek selv kalte det Township tech i mange år. Nå i det siste refereres det ofte til Bacardi house eller Afro-house, men som med så mye musikk fra Sør-Afrika så er det en salig blanding av referanser og sjangere. De synkoperte trommene vi kjenner fra Kwaito, de tradisjonelle og organiske instrumentene med de rå elektroniske lydene, og den raske rappingen på ulike språk blandet med mer tradisjonell melodisk sang, gjør Spoeks lybilde unikt og dansbart.

Hans siste album «Mzansi Beat Code» er på mange måter en videreføring av alt han har gjort så langt. Denne gangen har han overlatt vokalen til sine mange gjester på albumet og det er hele 20 forskjellige aktører fordelt på de 13 sangene. Selv om musikken utvilsomt er laget for fest, har spesielt det siste albumet fått en mer politisk undertone i valget av samples og tekster. Med andre ord kan man forvente en god blanding av sterke budskap og vibrerende dansegulv når Spoek Mathambo gjester Oslo World i november!

 

Jowaa

Afrobeats for rave-generasjonen er deres egen beskrivelse av det musikalske kollektivet Jowaa, som består av de to produsentene og DJ’ene Gafacci & BBRAVE fra Dzorwulu i Akkra, Ghana. De slapp sin første singel «Okw3?» på selskapet Akwaaba Music sammen for bare noen måneder siden, og det er en frisk og drivende blanding av sør-afrikansk afro-house og typiske kuduro-rytmer. Mens de jobbet med sangen i studio hørte de noen synge med utenfor, og det var gateselgeren Gina, som hoppet rett i det og gjorde vokalen til den ferdige sangen!

BBRAVE driver selv plateselskapet Akwaaba Music, og det var gjennom det at de to møttes og nå har begynt å lage musikk sammen. Ghana, og spesielt Akkra har etter hvert fått en sterk musikkscene for elektronisk musikk, men ikke de samme annerkjennelsen som mange andre afrikanske land. Fokuset har heller vært på hip-hop og de lokale variantene GH Rap og Hiplife, men det har skjedd mye de siste årene.

Program

March

April

May

December